Wielkie możliwości małego metrażu, czyli 8 prostych sposobów na więcej miejsca w małej kuchni.
Autorem artykułu jest Krzysztof KowalewskiComfoline studio kuchenne zaprojektowało i wykonało małe kuchnie dla ponad 517 różnych klientów. Nawet gdy posiadali już dokładnie rozrysowane plany, często potrafiliśmy zaproponować proste i praktyczne udogodnienia. Rozwiązania opisane w tym artykule można zastosować w większości pomieszczeń.
Oto osiem kroków do jeszcze skuteczniejszego wykorzystania każdego metra kwadratowego Twojej kuchni:
Więcej miejsca na... wszystko!
I Głębszy blat
Przy głębokim blacie szafki górne mogą być zawieszone znacznie niżej. Przy głębokim blacie takie rozwiązanie w żaden sposób nie utrudnia pracy, a pozwala odzyskać kolejne kilkanaście centymetrów niezbędnej przestrzeni.
II Zabudowa do sufitu.
Co z tego, że „zmniejsza optycznie kuchnię”, jeżeli fizycznie powiększa jej możliwości? Poszukiwaczom szlachetnego minimalizmu w designie przyznajemy rację, zaś tym, którzy posiadają kuchnię o minimalistycznych wymiarach, doradzamy budowę szafek tak wysokich, jak się da. Efekt ograniczenia przestrzeni można redukować choćby doborem kolorów, a wszystko jest lepsze od upychania kuchennych sprzętów czy bombek w tapczanie.
III Szuflady zamiast szafek
Zamiast wyciągać ręce po puszkę kukurydzy na samym dnie szafki, wyciągnij szufladę i wygodnie wyjmij z niej, to co chcesz. Szczególnie gdy dysponujesz głębokim blatem (a warto – patrz punkt I) różnica w komforcie obsługi będzie olbrzymia. Można ją dodatkowo zwiększyć, decydując się na szuflady z pełnym wysuwem. Pozwoli to uzyskać maksymalnie komfortowy dostęp do każdego zakątka szuflady. Przy np. 80-centymetrowym blacie warto zainwestować w rozwiązania, które będą chronić Twoje nerwy, stawy i zasięg ramion przez najbliższe kilkanaście lat (statystyka mówi o zmianie kuchni średnio co 20 Boże Narodzenie).
Zamiana szafek na szuflady to rezygnacja z codziennej udręki na rzecz codziennej wygody.
IV Szerokość szuflad
Zbudowanie jednej szerokiej szuflady zamiast dwóch wąskich może obniżyć koszty o połowę! Oszczędzasz w ten sposób również powierzchnię, gdyż taka konstrukcja oznacza mniej ruchomych części — a więc mnie kosztów! Gdy jeden system do szuflady z pełnym wysuwem to ok. 160 zł, na samych systemach możesz oszczędzić 50%! Kiedy zamiast 8 wąskich szuflad zdecydujesz się na 4 szerokie, zaoszczędzisz 640 zł na samym systemie.
System szerokich szuflad pozwala powiększyć przestrzeń o ok. 20% . Nie tak wiele, ale wyobraź sobie, że możesz zapakować do szuflady dziesięć przedmiotów zamiast ośmiu. To właśnie taka różnica.
V Szuflady w cokołach
• wykorzystać do powiększenia dolnych szuflad (na środku szuflady wystąpi wówczas schodek, wynikający z budowy cokołu),
• zabudować dodatkowymi, płaskimi szufladami przy podłodze, przydatnymi do przechowywania np. blach do świątecznych ciast i każdej innej, odpowiednio płaskiej rzeczy.
VI Planowanie
Ten punkt dotyczy właściwie wszystkich pozostałych – często bowiem dopiero po zbudowaniu kuchni nabywca uświadamia sobie, czego tak naprawdę potrzebował, a co okazało się mało ważne już po paru minutach przebywania w gotowym pomieszczeniu. Jak więc być mądrym przed (zamówieniem) i zadowolonym po (realizacji)? Odpowiedź jest prosta, ale wymagająca — trzeba spisać wszystkie rzeczy, jakie będą przechowywane w kuchni. Jest to niezbyt ciekawe zadanie, wymaga też czasu — dzięki tej jednorazowej pracy znajdziesz się jednak w grupie osób, które są o wiele bardziej zadowolone ze swego wyboru.
Więcej miejsca dla Ciebie
VII Wysuwane blaty robocze
VIII Półwysep lub wyspa
Praktyczne i eleganckie rozwiązanie kuchni otwartej. W zamkniętych pomieszcze-niach trzeba wyburzyć jedną ścianę — przy okazji, doda to też optycznej przestrzeni w kuchni i mieszkaniu. Półwysep/wyspa łączy kuchnię z pokojem dziennym. To nie tylko miejsce robocze — przy odpowiedniej zabudowie może spełniać również funkcje barku, przy którym wypijesz drinka bądź przeczytasz poranną gazetę.
--- Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz