wtorek, 17 lipca 2012

Noże w kuchni - przegląd

Noże w kuchni - przegląd

Autorem artykułu jest Tomasz Galicki

Są takie elementy w kuchni, bez których gotowanie nie byłoby możliwe albo proces ten byłby bardzo utrudniony. Wiedzieli o tym już nasi przodkowie, tworząc akcesoria kuchenne najpierw z kości i kamienia, potem z metali. Wśród nich należy wymienić noże – do krojenia, siekania, obierania.
Jak dobrać noże do kuchni? Na co zwrócić przy tym uwagę? Czy potrzebujemy absolutnie wszystkich noży do każdego rodzaju czynności i produktu? Oczywiście nie – postaramy się razem przebrnąć przez noże kuchenne absolutnie obowiązkowe i te, które możemy, ale nie musimy mieć.
Obowiązkowo w każdej szanującej się kuchni powinien znaleźć się jeden, a najlepiej dwa noże uniwersalne, czyli takie, które pozwolą zarówno na obieranie, jak i krojenie w plasterki, czy drobną kostkę. Są tacy, którym w ogóle wystarczą takie dwa – jednak oni z reguły gotowanie sprowadzają do odgrzewania i rozmrażania.
Oprócz noży uniwersalnych przydadzą się również nieco bardziej „specjalistyczne”. Wśród nich na pierwszym miejscu należy wymienić nóż kucharski – duży i o gładkim ostrzu. Z powodzeniem pokroimy nim mięso, czy też posiekamy większą ilość pietruszki, sprawdzi się również, jeśli trzeba będzie pokroić mniej świeży chleb. Obok niego musimy pamiętać o małym nożyku do obierania warzyw. Obieranie dużym nożem znacznie wydłużyłoby tę czynność, ale byłoby też niewygodne, a czasem też niebezpieczne. W kuchni przydałby się również nóż do rozbierania mięsa, czy też filetowania ryb. Nieporcjowane mięso trzeba przecież jakoś podzielić – takie ostrze najlepiej sobie z tym poradzi, a my na niczym nie stracimy.
Jeśli sami pieczemy chleb lub kupujemy niepokrojony, to w naszej kuchni niezbędny będzie również specjalny nóż do chleba. Dzięki ząbkowatemu ostrzu krojenie chleba będzie nie tylko wygodne, ale też bez okruszków. Taki nóż poradzi sobie zarówno z jeszcze ciepłym bochenkiem, jak i takim o nieco bardziej miękkiej skórce. Warto wspomnieć jeszcze o nożu do sera żółtego, o charakterystycznych dziurkach na ostrzu. Dzięki temu plasterki nie będą się do niego przylepiały – wyjdą również idealnej grubości.
Kiedy już zaopatrzymy się w noże, pamiętajmy, że deski do krojenia również stanowią element obowiązkowy, choć to już nadaje się na poruszenie oddzielnego tematu.
Tak, czy inaczej, wybór noży zależy od wielu czynników, w tym również od tego, ile czasu w kuchni tak naprawdę spędzamy i co kupujemy. Jeśli zawsze porcjowane mięso i pokrojone, mrożone warzywa, to naprawdę wystarczą wcześniej wspomniane dwa uniwersalne.
---
T.G.
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz